Vogelstudies.nlInformatie

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in vogels. Het is natuurlijk prachtig om vogels met al hun pracht en praal in de  natuur te zien. Maar als je in het voorjaar in een bos loopt hoor je meer vogels dan je uiteindelijk ziet. Het leren van vogelgeluiden is een must om in en bos te weten welke vogels er leven. Broedvogel inventarisaties vindt plaat door in het voorjaar vogels te herkennen wanneer ze hun territorium zang doen.

Om vogels goed te leren herkennen is veel erop uit gaan een belangrijke stap. Daarnaast is het volgen van een vogelcursus of excursie aan te bevelen omdat je dan de achtergrond van bijvoorbeeld de levenswijze etc leert. Tijdens een excursie leer je snel en makkelijk allerlei aspecten van de vogels die je tegenkomt. Je kunt dan sneller vogels uitsluiten van een bepaald gebied. Je hebt vogels die vrijwel alleen in een bos voorkomen of alleen op een heidelandschap. Als je meer weet van de levenswijze van vogels leer je ook dat bepaalde vogels alleen maar in de zomer of juist alleen in de winter in Nederland te zien zijn, we noemen dit trekvogels.

O ja; als je het veld in gaat, doe dat vooral vroeg op de dag, bij voorkeur vanaf iets voor zonsopkomst. Het eerste uur zingen vogels het meest intensief, tot zeg maar ongeveer 9 of 10 uur.