Vogelstudies.nlVleermuizen

In tegenstelling tot vogels vinden veel mensen vleermuizen maar akelig.

Net zoals uilen hebben vleermuizen iets mysterieus soms angstig. Heel begrijpelijk omdat je bij een horrorfilm of wanneer er een nachtelijke scene is altijd wel een bosuil hoort roepen of vleermuizen ziet vliegen. Daarnaast worden vleermuizen altijd geassocieerd met vampiers of Dracula.

Veel mensen weten niet dat de vleermuis helemaal niet zo gevaarlijk is. Een beetje apart is hij wel, het is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Een vleermuis is niet zomaar een muis met vleugeltjes. De vleermuis lijkt zelfs niet eens op een muis.

Vleermuizen zijn juist heel nuttig. In Nederland zijn vleermuizen insecteneters. In de schemer en nacht jagen ze op insecten. Dus de muggen die ons in de zomer lek prikken zijn een lekkernij voor vleermuizen.

Ook voor vleermuizen is een wisselend beeld te zien in hun aantallen. Zeven van de 11 onderzochte soorten vleermuizen laten recent (sinds 2009 of 2015) een toename zien. De trends van drie soorten – baardvleermuis, gewone grootoorvleermuis en laatvlieger – laten echter een afname zien in deze recente periode. Daarnaast vlakt de positieve trend van de ingekorven vleermuis, franjestaart en vale vleermuis recent steeds meer af.

Wil je meer weten over deze belangrijke dieren volg dan een lezing of excursie. Leer hoe je vleermuizen kunt helpen door bijvoorbeeld een vleermuizenkast op te hangen.

Zie de agenda voor activiteiten